czwartek, 30 czerwca 2011

Czekoladowo – orzechowe niebo w kulce

Pewnego dnia będąc na zakupach w centrum handlowym z siostrą i przyjaciółką chodziłyśmy bez celu pomiędzy sklepowymi półkami . Jak zawsze przechodząc obok regałów z akcesoriami kuchennymi nie mogłam się oprzeć i postanowiłam zobaczyć czy nie ma czegoś interesującego do mojej kuchni. Wtedy zobaczyłam ciekawą rzecz, a mianowicie zestaw do robienia pralinek. Wcześniej nie miałam pojęcia, że można coś takiego kupić by móc samemu przyrządzać takie wspaniałe słodkości jak ferrero rocher czy też rafaello.

Dziś postanowiłam zrobić coś w stylu ferrero rocher, bo kto jest w stanie oprzeć się orzechom laskowym połączonych z mleczną czekoladą ?

Przepis znalazłam na mojewypieki.blox.pl.

Składniki:

200g nutelli lub innego kremu orzechowo-czekoladowego

100g orzechów laskowych

110 g wafelków z nadzieniem orzechowym (bez czekolady)

1 opakowanie mlecznej lub gorzkiej polewy czekoladowej

Zaczynamy od obrania orzechów, a więc podgrzewamy je na patelni (podgrzane orzechy się łatwiej obiera wystarczy je potrzeć delikatnie w dłoni i skórka sama schodzi) po czym siekamy.



Następnie do miski przekładamy nutellę...

...kruszymy wafelki...

... i wsypujemy orzechy.

Wszystko razem łączymy (w przypadku gdy masa jest za bardzo kleista można dodać więcej wafelków, ale sądzę że to nie będzie konieczne)

Czas przygotować polewę z godnie z instrukcją na opakowaniu chyba, że rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Zwilżamy sobie ręce i z uzyskanej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Tak przygotowane kulki maczamy w polewie...

..a następnie wsadzamy do lodówki do zastygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz