niedziela, 3 lipca 2011

Truskawkowe tiramisu

Wszystkie uwielbiamy truskawki. Te pyszne owoce to skrzyżowanie dwóch gatunków poziomki. Truskawki są zapowiedzią wakacji, lata i słońca. Owoce te nie tylko pięknie pachną, wyglądają i smakują, ale przede wszystkim są źródłem wielu witamin (np. witaminy C) i minerałów. Do tego są małokaloryczne. Jak widać mają same zalety, przynajmniej jak dla mnie ;)


Podczas 'sezonu truskawkowego' dzień bez tych pysznych owoców jest dniem straconym. Niestety, sezon dobiega już końca i to ostatnie chwile, aby cieszyć się obecnością tych owoców na naszym stole. Możemy je jeść bez dodatków, pokrojone, polane octem balsamicznym i posypane cukrem pudrem (przygotowane w ten sposób to moje zwolenniczki), z bitą śmietaną, czekoladą czy w galaretce. Ja dzisiaj zaproponuję Wam truskawkowe tiramisu. Przepis zaczerpnięty z bloga Kasi Tusk i jej przyjaciółki Zosi.

Składniki:
500g serka Mascarpone
4 żółtka
100g cukru pudru
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
1 duża szklanka truskawek pokrojonych w plasterki

Mus truskawkowy:
1 szklanka zmiksowanych truskawek
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki cukru
5 kropelek esencji migdałowej

1. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitej masy. Stopniowo dodajemy serek Mascarpone. Ciągle mieszamy. Powinnam nam wyjść gładka, biała masa. Z podłużnych biszkoptów odcinamy końcówki.




2. Zmiksowane truskawki z sokiem z cytryny i cukrem gotujemy około 6-7minut na małym ogniu. Okrągłe biszkopty zamaczamy w truskawkowym musie i układamy w kształcie koła. Na biszkopty nakładamy masę z serkiem Mascarpone i układamy pokrojone w plasterki truskawki. W zależności od tego ile zostało nam masy z Mascarpone, tyle raz powtarzamy czynność. W trakcie nakładania masy doklejamy podłużne biszkopty w kształcie okręgu. Wskazówka: można zamoczyć końcówkę biszkoptów w serku, aby się lepiej trzymały.


 




3. Gotowe tiramisu wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.



Smacznego! :)))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz