poniedziałek, 11 lipca 2011

Czekoladowa skarbnica przyjemności


Małe babeczki inaczej zwane jako muffiny to skarbnica przyjemności ukryta w niewielkiej formie. Babeczki można przyrządzić na wiele sposobów . Więc każda nawet najbardziej wybredna osoba znajdzie zaspokojenie swoich potrzeb w tak łatwym i szybkim do przyrządzenia deserze.
Dziś postanowiłam pokazać jak przygotować czekoladowe babeczki.

Składniki:

Muffiny:
200g mąki
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
150ml mleka
tabliczka czekolady

Krem:
250g serka Mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
2 żółtka

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do muffin wyłożyć papierowymi foremkami.

Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki i je ze sobą łączymy.

Masę jajeczną wymieszać z mieszanką mąki z kakao. Mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne.

Tabliczkę czekolady pokroić w nie za wielką kostkę. Następnie wrzucić do miski z masą i wymieszać.

Gotową masę przekładać do papilotek na 3/4 ich wysokości.



Wsadzić do piekarnika i piec ok. 25 min.


Po upieczeniu babeczki odstawić do wystygnięcia.

Do miski wrzucamy serek Mascarpone dodajemy cukier puder, aromat i żółtka, wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.


Następnie nakładamy krem i posypujemy płatkami czekoladowymi lub cukrowymi.


Wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę.


Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz