Dziś postanowiłam pokazać jak przygotować czekoladowe babeczki.
Składniki:
Muffiny:
200g mąki
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
150ml mleka
tabliczka czekolady
0,5 szklanki cukru
2 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki cukru waniliowego
0,5 łyżeczki soli
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
150ml mleka
tabliczka czekolady
Krem:
250g serka Mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
0,5 łyżeczki aromatu waniliowego
2 żółtka
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Blachę do muffin wyłożyć papierowymi foremkami.
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. Do drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki i je ze sobą łączymy.
Masę jajeczną wymieszać z mieszanką mąki z kakao. Mieszać, aż wszystkie składniki będą wilgotne.
Tabliczkę czekolady pokroić w nie za wielką kostkę. Następnie wrzucić do miski z masą i wymieszać.
Gotową masę przekładać do papilotek na 3/4 ich wysokości.
Wsadzić do piekarnika i piec ok. 25 min.
Po upieczeniu babeczki odstawić do wystygnięcia.
Do miski wrzucamy serek Mascarpone dodajemy cukier puder, aromat i żółtka, wszystko razem miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Następnie nakładamy krem i posypujemy płatkami czekoladowymi lub cukrowymi.
Wsadzamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz